Dichter onder de Boom

Nieuw op Wonderfeel: poëzie! ‘We hebben het tegenwoordig zo druk dat de dagen omvliegen. Bij nieuwe indrukken, zoals op een eerste vakantiedag, merk je plots dat de tijd eindeloos traag verstrijkt. Poëzie kan je een nieuwe blik op de wereld tonen, en daardoor een vergelijkbaar vakantiegevoel en bijbehorende tijdsbeleving bezorgen.’ Dit schrijft dichter en columnist Ellen Deckwitz in nrc.next (2015) en dat is precies wat we willen met deze serie Dichter onder de Boom. De tijd vertragen. Of in andere woorden: het alledaagse bijzonder maken. ‘(...) net zoals in de poëzie van Rodaan Al Galidi: ‘He regen, / waarom val je hier? / Ben je blind, egoïstisch, ben je gek? / Waarom open je hier paraplu’s / als je daar bloemen kan openen?’ Opeens sta je stil bij regendruppels en haar effecten, en je voelt de tijd afremmen.’ Elke dag dragen dichters voor uit eigen werk. Zet een koptelefoon op en kom van die trage tijd genieten, onder de boom.

 
Kijk voor dagen en tijden in het blokkenschema onder Extra.

Marieke Lucas Rijneveld

In de gedichten van Marieke Lucas Rijneveld (1991) krijgen de gewoonste dingen de ongewoonste proporties. Wat grappig is wordt tragisch, wat stilstaat begint te bewegen, wat onzichtbaar is valt je onverhoeds aan. Haar verrassend muzikale debuut Kalfsvlies (2015) – door De Revisor geprezen om zijn ‘denderend ritme’ – werd onderscheiden met de C. Buddingh’-prijs 2016. Momenteel heeft Rijneveld een bijbaantje op een koeienbedrijf en schrijft ze aan haar debuutroman.

Mohammed Benzakour

Mohammed Benzakour

Socioloog, romanschrijver en publicist Mohammed Benzakour (1972) werkte aanvankelijk als ambtenaar op verschillende ministeries in Den Haag, maar bracht daar veel tijd door ‘op het toilet met de boeken van Reve, Kierkegaard en Rousseau.’ Vervolgens ontpopte hij zich tot literair polemist, waarbij hij menige uiting van bestuurlijke en politieke hypocrisie attaqueerde. Hoewel velen hem voor hun karretje hebben willen spannen, blijft hij een ongrijpbaar multitalent dat zich in zijn vrije tijd graag bezighoudt met de imkerij.

 

Mustafa Stitou

Stitou Mustafa-© Tessa Posthuma de Boer-AEG voor BB PERS BUITENLAND-18-10-2017

Toen Mustafa Stitou (1974) in 1994 debuteerde met zijn bundel Mijn vormen, riep Remco Campert: 'Eindelijk weer een dichter!' Inmiddels heeft hij zijn vierde bundel gepubliceerd en ontving hij voor Varkensroze ansichten de Jan Campert-prijs én de VSB Poëzieprijs. In 2009 was Stitou een jaar lang stadsdichter van Amsterdam. Op Wonderfeel zal hij niet alleen voordragen uit zijn laatste bundel Tempel, maar ook nieuw werk dat nog niet eerder gepubliceerd werd.

Neske Beks

neske_beks_2011_copyright_henk_wildschut-450px

Storyteller en spoken word artist Neske Beks (1972) heeft Vlaamse en Afrikaanse roots. In haar literaire debuut De Kleenex kronieken (2014) portretteerde ze het dorpsleven in Mortsel Den Oude God nabij Antwerpen, waar de sfeer even benauwend is als in het Reetveerdegem van Verhulst. Maar de familiebanden zijn er zoet en warm, aldus de Volkskrant. Zelf zegt Beks over haar aanpak: ‘De mokerslag van ontroering komt veel harder aan als je eerst bent ingesmeerd met een olie van humor.’

Judith Herzberg

Herzberg

Grande dame van de Nederlandse poëzie en toneelschrijfkunst Judith Herzberg (1934) schrijft werk dat is getekend door haar hoogstpersoonlijke opvatting over het menselijk tekort. Soms verrast, soms regelrecht bitter doet zij verslag van wat mensen elkaar aandoen. Maar met haar fijnzinnige humor maakt zij de kwetsbaarheid van het bestaan toch licht verteerbaar en blijft ze vervuld van hoop. Rijm is daarbij niet van doorslaggevend belang: haar ‘parlandopoëzie’ raakt de luisteraar recht in het hart.

Rodaan Al Galidi

Rodaan-Al-Galidi

Bouwkundig ingenieur Rodaan Al Galidi (1971) vroeg in 1998 asiel aan in Nederland. Hij leerde zichzelf de Nederlandse taal en publiceerde romans, columns en dichtbundels, waarvan er diverse werden onderscheiden. Zijn nieuwste gedichtenbundel Koelkastlicht wordt, net als de kort daarvoor verschenen roman Hoe ik talent voor het leven kreeg, gekenmerkt door persoonlijke beschouwingen over het bestaan hier en dat wat hij achterliet daar. Ontroerend, maar ook origineel en vol humor over de worsteling die leven heet.