Blokkenschema

Hier vind je het blokkenschema voor de 3e editie van Wonderfeel (21, 22, 23 juli 2017). Op deze pagina staat altijd het meest actuele overzicht.
 
 
Wijzigingen voorbehouden. Tickets bestellen? Dat kan hier!

 

10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00 21:00 22:00 23:00 24:00

New Trombone Collective

klik voor meer info
New Trombone Collective
New Trombone Collective

Brandt Attema, Mark Boonstra - bastrombone
Remko de Jager, Koen Kaptijn, Sebastiaan Kemner, Jörgen van Rijen, Alexander Verbeek, Pierre Volders, Jeffrey Kant - tenortrombone

Voor Wonderfeel trekt het New Trombone Collective alles uit de kast in een spectaculair programma met muziek van Daniel Schnyder (Bach op latin rhythms!) en Scarlatti, gospelmuziek en werk van Murray Schäfer. Deze Canadees schrijft intrigerende muziek om in de natuur te spelen, zich met de natuur te vermengen én om de natuur te redden. Helemaal Wonderfeel dus!

Bennewitz Quartet & Harry-Imre Dijkstra

klik voor meer info
Bennewitz Quartet & Harry-Imre Dijkstra
Bennewitz Quartet & Harry-Imre Dijkstra

Harry-Imre Dijkstra - klarinet
Jakub Fišer - viool
Štěpán Ježek - viool
Jiří Pinkas - altviool
Štěpán Doležal - cello

Een strijkkwartet uit Praag en een Nederlandse klarinettist die in St.-Petersburg studeerde: ziedaar de succesformule voor 14 jaar vruchtbare samenwerking. Wat de vijf mannen spelen blijft vooralsnog een verrassing, want lang van tevoren vastgelegde programma’s kunnen al snel uitgroeien tot een keurslijf. En daar zijn Bennewitz cum Dijkstra niet van. Laat u dus verrassen, óf bezoek het tweede concert van deze combinatie op zondag!

Christianne Stotijn & Joseph Breinl

klik voor meer info
Christianne Stotijn & Joseph Breinl
Christianne Stotijn & Joseph Breinl

The Poet’s Echo

Christianne Stotijn - mezzosopraan
Joseph Breinl - piano

Christianne Stotijn heeft een reputatie opgebouwd als gepassioneerd liedvertolkster. Met haar vaste begeleider Joseph Breinl stelde ze speciaal voor Wonderfeel een programma samen met muziek van Amerikaanse en Engelse grootheden uit de twintigste eeuw. Schitterende, tot de verbeelding sprekende liederen op poëtische teksten van onder meer Rilke, Poesjkin en Emily Dickinson.

Van Baerle Trio

klik voor meer info
Van Baerle Trio
Van Baerle Trio

Tsjaikovski pianotrio

Maria Milstein - viool
Gideon den Herder - cello
Hannes Minnaar - piano

Eind 1880 schreef Tsjaikovski aan zijn weldoenster Nadezhda von Meck: ‘Je vraagt waarom ik nooit een pianotrio heb geschreven. Vergeef me, lieve vriendin, maar ik kan de combinatie van piano met viool of cello gewoon niet uitstaan.’ Gelukkig voor ons lag er dik een jaar later tóch een prachtig pianotrio. Waarbij, het moet gezegd, de pianist het met name in het tweede deel Tema con variazioni zwaar te verduren krijgt. Maar dan héb je ook wat… Een prelude op Tsjaikovski vormt een ander eerbetoon, Tombeau pour Ton de Leeuw, waarvan Daan Manneke zijn pianotrioversie onlangs aan het Van Baerle Trio opdroeg.

Wonderfeel Festival Orchestra: Beethoven #7

klik voor meer info
Wonderfeel Festival Orchestra: Beethoven #7
Wonderfeel Festival Orchestra: Beethoven #7

Beethovens Zevende

Johannes Leertouwer - dirigent

Het huisorkest van Wonderfeel zet na de Festivalopening met Beethovens Tripelconcert vandaag zijn tanden in de Zevende symfonie van de maestro. Een werk overigens dat volgens Von Weber het bewijs vormde dat Beethoven ‘rijp was voor het gekkenhuis’. De symfonie kreeg recent een flinke boost door de film The King’s Speech, waarin George VI op het gedragen ritme van het dansante tweede deel zijn stotterprobleem overwint.

Powered by Nieuwe Philharmonie Utrecht

BartolomeyBittmann

klik voor meer info
BartolomeyBittmann
BartolomeyBittmann

Is het jazz? Is het rock-’n-roll? Is het klassiek?

Matthias Bartolomey - cello
Klemens Bittmann - viool en mandola

De twee snarenmannen van BartolomeyBittmann toveren op louter akoestisch instrumentarium een sound tevoorschijn die het klassieke klankpalet volkomen op z’n kop zet. Op cello, viool en mandola (een zelfontworpen gitaartje in vioolstemming) is het geen jazz, geen metal, geen rock-’n-roll, geen minimal en geen klassiek wat de klok slaat. Wat dan wel? Dat mag je helemaal zelf bedenken!

Ot Azoj

klik voor meer info
Ot Azoj
Ot Azoj

Karin Kranenborg - saxofoon
Nicolaas Duin - accordeon
Jet Stevens - contrabas

OT AZOJ speelt muziek uit Molvanië, het land met de modderigste party scene van heel Eurasië. Originele composities geserveerd op een bedje van Balkan-bop, klezmer-rumba en Turkse grooves, overgoten met  levendige solo’s en knoflooklikeur. Juist. Bij het kampvuur dus!

foto: Michal Gornik

Tom Sanderman

klik voor meer info
Tom Sanderman
Tom Sanderman

Riley en Fiumara

Tom Sanderman - saxofoon

In de minimal music van Glass, Reich en Riley heeft de saxofoon altijd een grote rol gespeeld. Niet vreemd dus dat deze meesters vaak ook solowerk voor het instrument hebben geschreven. Jong aanstormend saxofoontalent Tom Sanderman speelt Terry Riley’s Dorian Reeds, een vergeten parel uit de minimal music, en Anthony Fiumara’s speciaal voor hem geschreven The River Beneath Us, een sereen en intens werk voor tenorsaxofoon.

Reinier van Houdt

klik voor meer info
Reinier van Houdt
Reinier van Houdt

Michael Pisaro: The Earth and the Sky

Reinier van Houdt - piano & electronica

Volgens Alex Ross van The New Yorker was het een van de mooiste albums van 2016: The Earth and the Sky door pianist Reinier van Houdt. Daarop werk van de Amerikaan Michael Pisaro, muziek die zich kenmerkt door rust, stilte, meditatieve esthetiek en ongegeneerde schoonheid. Op Wonderfeel stelt Reinier van Houdt, ook wel ‘de avontuurlijkste pianist van Nederland’, zijn album aan het vaderlandse publiek voor.

Marcin Masecki

klik voor meer info
Marcin Masecki
Marcin Masecki

Chopins Nocturnes

Marcin Masecki - piano

In zijn tweede concert waagt de Poolse pianist Marcin Masecki zich aan het culturele erfgoed van zijn geboorteland: de Nocturnes van Chopin. Verwacht geen Horowitz-achtige taferelen, want Masecki behandelt de muziek alsof het folk is. Op zijn eigen, ietwat vals klinkende piano en uit het hoofd speelt hij Chopin zoals hij zich die uit zijn jeugd herinnert. Een ervaring die je niet snel vergeet!

NMF: Stendhal Syndrome

klik voor meer info
NMF: Stendhal Syndrome
NMF: Stendhal Syndrome

Yannick Hiwat - viool, altviool, viola d'amore
Bill Scott Mookhoek - basgitaar
Marius van den Brink - toetsen

Violist Yannick Hiwat gaat met basgitarist Bill Scott Mookhoek en toetsenist Marius van den Brink voor totale verwarring, gezien hun ensemblenaam: Stendhal Syndrome. En dat gaat ongetwijfeld lukken met hun bijzondere bezetting, waarin Hiwat zowel op altviool, 19e-eeuwse viola d’amore als ook op een 7-snarige viool te horen is. Nee, je hallucineert nog niet! Het zijn echt zéven snaren. Hiwat liet het instrument speciaal voor hem bouwen en op dit moment zijn er op aarde slechts een handvol strijkers die het bijzondere instrument überhaupt kunnen bespelen.

Yannick Hiwat speelt op een altviool gebouwd door Guust François te Amsterdam 2009 en aan hem uitgeleend door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Nonclassical

klik voor meer info
Nonclassical
Nonclassical

Klassieke clubavond

Gabriel Prokofiev - DJ en live elektronica
Julian Elvira - Pronomos-fluit en subcontrabasfluit
Loebyk Violin Duo

Onder leiding van Gabriel Prokofiev wordt al enige tijd de klassieke concertpraktijk in Londen nieuw leven ingeblazen. Nonclassical heten de inmiddels befaamde ‘klassieke clubavonden’ die internationaal navolging hebben gekregen. Op Wonderfeel past die aanpak uiteraard opperbest. Vandaar deze Nonclassical clubavond, met live optredens, dj-sets en een frisse blik op prachtige klassieke muziek.

With a blue dress on

klik voor meer info
With a blue dress on
With a blue dress on

With a blue dress on

Heleen Hulst, Emma Breedveld, Isa Goldschmeding, Imogen Eve, Emma Rhebergen - viool

Componiste Julia Wolfe, mede-oprichter van het New Yorkse Bang on a Can, beweegt zich tussen folk music, klassiek en rock. Ze vraagt daarbij vaak nogal wat van haar musici en het publiek. Ook in With a blue dress on voor 5 violen is het uitgangspunt een folk song. Maar timing en tempo, melodie en structuur worden vakkundig gedefragmenteerd en met behulp van repetitieve minimalpatronen opgezweept tot, zoals zij het zelf noemt, ‘a kind of hyper state’.

Met speciale dank aan Monica Germino

Tomoko Mukaiyama & Diego Espinosa & Frank van der Weij

klik voor meer info
Tomoko Mukaiyama & Diego Espinosa & Frank ...
Tomoko Mukaiyama & Diego Espinosa & Frank van der Weij

Performance

Tomoko Mukaiyama - performance
Diego Espinosa - percussie
Frank van der Weij - sounddesign

Het werk van de Japans-Nederlandse pianiste Tomoko Mukaiyama is wat je noemt onconventioneel: terwijl ze de grenzen tussen het publiek en zichzelf laat vervagen, verkent ze de relatie tussen de verschillende kunstvormen en de hedendaagse muziek. Vaak zoekt ze daarbij de confrontatie, maar altijd is haar performance geworteld in de universele, aansprekende thema’s die ons mensen met elkaar verbindt.

Asko|Schönberg

klik voor meer info
Asko|Schönberg
Asko|Schönberg

The Sonic Great Wall

Manoj Kamps - dirigent
Eva Koopmans - scenografie

De Chinese Muur was behalve een scheidslijn ook het grootste communicatieproject ter wereld: op de 6000 km lange steenkolos onderhielden wachters door middel van vuren contact met elkaar. Dat beeld inspireerde de Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo tot het interactieve The Sonic Great Wall, een ‘muzikale metafoor’ voor communicatie. Het publiek vormt de Muur, de musici bewegen zich langs de wachttorens en brengen zo verschillende verbindingen tot stand.

Deze interactieve installatie zal binnen het aangegeven tijdsblok vier keer worden herhaald. Voor de exacte aanvangstijden zie het festivalboekje.

Gemaakt voor CONNECT, een initiatief van de Art Mentor Foundation Lucerne
Speciale Wonderfeel-versie door Asko|Schönberg

Asko|Schönberg

klik voor meer info
Asko|Schönberg
Asko|Schönberg

The Sonic Great Wall

Manoj Kamps - dirigent
Eva Koopmans - scenografie

De Chinese Muur was behalve een scheidslijn ook het grootste communicatieproject ter wereld: op de 6000 km lange steenkolos onderhielden wachters door middel van vuren contact met elkaar. Dat beeld inspireerde de Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo tot het interactieve The Sonic Great Wall, een ‘muzikale metafoor’ voor communicatie. Het publiek vormt de Muur, de musici bewegen zich langs de wachttorens en brengen zo verschillende verbindingen tot stand.

Deze interactieve installatie zal binnen het aangegeven tijdsblok vier keer worden herhaald. Voor de exacte aanvangstijden zie het festivalboekje.

Gemaakt voor CONNECT, een initiatief van de Art Mentor Foundation Lucerne
Speciale Wonderfeel-versie door Asko|Schönberg

Asko|Schönberg

klik voor meer info
Asko|Schönberg
Asko|Schönberg

The Sonic Great Wall

Manoj Kamps - dirigent
Eva Koopmans - scenografie

De Chinese Muur was behalve een scheidslijn ook het grootste communicatieproject ter wereld: op de 6000 km lange steenkolos onderhielden wachters door middel van vuren contact met elkaar. Dat beeld inspireerde de Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo tot het interactieve The Sonic Great Wall, een ‘muzikale metafoor’ voor communicatie. Het publiek vormt de Muur, de musici bewegen zich langs de wachttorens en brengen zo verschillende verbindingen tot stand.

Deze interactieve installatie zal binnen het aangegeven tijdsblok vier keer worden herhaald. Voor de exacte aanvangstijden zie het festivalboekje.

Gemaakt voor CONNECT, een initiatief van de Art Mentor Foundation Lucerne
Speciale Wonderfeel-versie door Asko|Schönberg

Cora Burggraaf & Hans Eijsackers

klik voor meer info
Cora Burggraaf & Hans Eijsackers
Cora Burggraaf & Hans Eijsackers

THUIS

Cora Burggraaf - mezzosopraan
Hans Eijsackers -  piano

In ‘The Artist is Present’ liet performance-kunstenares Marina Abramovich mensen tegenover zich plaatsnemen, om dan te laten komen wat komen ging. Mezzosopraan Cora Burggraaf raakte geïnspireerd en wil onder het motto ‘zingen is communiceren’ mensen uit het publiek bij zich aan tafel laten aanschuiven alsof ze bij haar thuis zijn. Wat ze haar gast daarna toezingt, zal helemaal van de situatie afhangen, zegt ze. ‘Maar één ding is zeker: het wordt heel spannend!’

Erik Bosgraaf, Theo Loevendie & Oene van Geel

klik voor meer info
Erik Bosgraaf, Theo Loevendie & Oene van Geel
Erik Bosgraaf, Theo Loevendie & Oene van Geel

Comprovisatie!

Erik Bosgraaf - blokfluit
Oene van Geel - altviool
Theo Loevendie - piano

Componist Theo Loevendie en blokfluitist Erik Bosgraaf schelen precies 50 jaar. Maar de muziek heeft die afstand moeiteloos overbrugd: na een rol als Jacob van Eyck in Loevendies opera over Spinoza volgden een splinternieuw blokfluitconcerto met Holland Baroque en het solowerk Reflex. Het virtuoze Comprovisatie! is de volgende stap in hun samenwerking. Altviolist en componist Oene van Geel completeert het geheel met zijn op Indiase muziek geïnspireerde spel.

Vivaldi never meets Bach (5+)

klik voor meer info
Vivaldi never meets Bach (5+)
Vivaldi never meets Bach (5+)

Vivaldi never meets Bach (5+)

Tom Meijer - spel
Marije van Stralen - sopraan
Marieke de Bruijn - viool
Christina Edelen - klavecimbel
Jos Teken - cello

Bach en Vivaldi leefden in dezelfde tijd. Toch hebben ze elkaar niet gekend. Met acteur Tom Meijer gaan we een kijkje nemen in hun levens. Hoe is het om een van Bachs 21 kinderen te zijn, of om net als hij in de gevangenis te zitten? En stel dat je een van de weesmeisjes was met wie Vivaldi in Venetië muziek maakte tijdens de kerkdiensten? De muziek van Bach en Vivaldi kruipt onmerkbaar in je oren, om daar nooit meer weg te gaan. Ook leuk voor volwassenen!

Gebaseerd op de boeken van Winnie Sorgdrager

Natania Hoffmann & Žilvinas Brazauskas

klik voor meer info
Natania Hoffmann & Žilvinas Brazauskas
Natania Hoffmann & Žilvinas Brazauskas

Natania Hoffman - cello
Žilvinas Brazauskas - klarinet

Natania Hoffman en Žilvinas Brazauskas kennen elkaar van de Musikhochschule in Lübeck en hebben al verschillende prijzen gewonnen. Als leden van het Trio Agora baarden ze vorig jaar in het Festival Jong Talent op Schiermonnikoog opzien met bewerkingen voor hun bezetting. Nu getuigen ze als duo wederom van een avontuurlijke blik op composities van onder meer Beethoven, Piazzolla, Villa Lobos en Mendelssohn.

 

Johannette Zomer & Fred Jacobs

klik voor meer info
Johannette Zomer & Fred Jacobs
Johannette Zomer & Fred Jacobs

Il Nuove Musiche

Johannette Zomer - sopraan
Fred Jacobs - luit en theorbe

Caccini’s Il Nuove Musiche (1602) doet zijn naam eer aan. De liedbundel vormde de aftrap van grote veranderingen in de speelpraktijk. Er werd korte metten gemaakt met de veelstemmige, en daardoor onverstaanbare madrigalen. Het woord, en dus de emotie, kwam nu op de eerste plaats. Deze stijl veroverde heel Europa, getuige ook de liederen van Lambert, Lanier en Purcell. Het duo Zomer-Jacobs beheerst dit repertoire als geen ander.

 

Saskia Coolen, Rainer Zipperling & Patrick Ayrton

klik voor meer info
Saskia Coolen, Rainer Zipperling & Patrick...
Saskia Coolen, Rainer Zipperling & Patrick Ayrton

Diminutions and Ostinati

Saskia Coolen - blokfluit, viola da gamba
Rainer Zipperling - viola da gamba
Patrick Ayrton - klavecimbel

In de 16e eeuw floreerde voor het eerst de instrumentale muziek. Boeken met minutieuze aanwijzingen hielpen de musici op weg om de vaak nog vocale melodieën opnieuw uit te vinden. Allerhande variatietechnieken werden razend populair. Het bevlogen trio Coolen, Zippeling en Ayrton laat horen hoe de muziek van Ortiz, Cabezon, Merula en anderen het muzieklandschap een nieuwe toekomst gaf.

Adèle Charvet & Florian Caroubi

klik voor meer info
Adèle Charvet & Florian Caroubi
Adèle Charvet & Florian Caroubi

Duft

Adèle Charvet - mezzosopraan
Florian Caroubi - piano

Op het 50ste Internationale Vocalisten Concours schreven de jonge ‘excellente’ Franse mezzo Adèle Charvet en haar ‘fabelachtige’ pianist Florian Caroubi maar liefst vijf van de zeven prijzen op hun naam. Op Wonderfeel brengen ze een uiterst zintuiglijk programma rond het thema Duft: het wonder van de geur dat in zoveel liederen wordt bezongen. Liszt, Schumann, Fauré en meer: allemaal even welriekend als sensueel!

Dana Zemtsov & Caspar Vos

klik voor meer info
Dana Zemtsov & Caspar Vos
Dana Zemtsov & Caspar Vos

Melodie im Alten Still

Dana Zemtsov - altviool
Caspar Vos - piano

Opgegroeid tussen de altviolen van haar vader, moeder en grootmoeder verbaast het niet dat Dana Zemtsov zelf ook altvioliste is geworden. En één waarvan de ster snel stijgt. Ze won diverse prijzen, was in 2010 deelnemer aan de Stars of Tomorrow-tournee in Duitsland en nam inmiddels 2 solo-cds op bij het label Channel Classics. Op Wonderfeel speelt ze samen met pianist Casper Vos onder andere de Fantasiestücke van Robert Schumann (opus 73) en Melodie im Alten Stil van haar grootvader Evgeny Zemtsov. 

Maria Pedano

klik voor meer info
Maria Pedano
Maria Pedano

Vocaal hobotalent

 Maria Pedano - hobo, zang
Anuschka Pedano - altviool
Florian Verweij - piano

Het is niet anders: talent is ongelijk verdeeld. Zie bijvoorbeeld de 14-jarige hoboïste Maria Pedano: ook zingen gaat haar jaloersmakend goed af. In 2016 scoorde ze zowel in het Concours de la Chanson als op hobo bij het Prinses Christina Concours. Hobolegende Han de Vries kwam op tv superlatieven tekort: ‘Prachtig. Fantastisch. Wonderbaarlijk mooi.’ Op Wonderfeel komt Maria samen met zus Anuschka en pianist Florian Verweij beide talenten demonstreren. Gaat dat zien!

Shermaine Velasco

klik voor meer info
Shermaine Velasco
Shermaine Velasco

Amélie

Shermaine Velasco - piano

Het was een instant-hit, de film Amélie. Het verhaal van het dromerige meisje dat in het Parijse Montmartre de levens van buren en collega’s subtiel ontregelt, trok een miljoenenpubliek. De bedrieglijk simpele soundtrack van Yann Tiersen werd zo mogelijk nóg populairder. Maar jonge pianoleerlingen hebben er hun handen vol aan, weet de kersverse pianiste en docente Shermaine Velasco. Zelf is ze ook nog steeds dol op deze prachtige filmmuziek, en laat ons daar graag van meegenieten.

Laetitia Gerards, Raoul Steffani & Ramon van Engelenhoven

klik voor meer info
Laetitia Gerards, Raoul Steffani & Ramon v...
Laetitia Gerards, Raoul Steffani & Ramon van Engelenhoven

Van Die Fledermaus tot Porgy & Bess

Laetitia Gerards - sopraan
Raoul Steffani - bariton
Ramon van Engelenhoven - piano

Drie jonge Nederlandse toptalenten met een onwaarschijnlijke berg prijzen op zak, samen op het podium met evergreens uit opera en operette afgewisseld met liederen en pianosolo. Laetitia Gerards (1993, summa cum laude afgestudeerd) is een diva in wording. Raoul Steffani (1992, al tweemaal in de NTR Zaterdagmatinee) heeft een dijk van een stem. Pianist Ramon van Engelenhoven (1995, vorige maand afgestudeer met een 10!) begeleidt hen. We bedoelen maar: dit is een must-see voor operafans.

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

klik voor meer info
Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet
Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Ode aan Mokum

Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs, Jesse Faber - klarinetten

Driemaal is scheepsrecht. In 2015 en 2016 stonden vakanties, vrouwen, tournees en andere verplichtingen een bezoek aan Schaep en Burgh in de weg, maar dit jaar komt het er dan ein-de-lijk van. Vier klarinetten, één gedachte. Ontregelend, anarchistisch en bovenal recht voor z’n raap - zoals het echte Amsterdammers betaamt. Hun programma is een ode aan Mokum en belooft hits van Mahler, Mendelssohn, Puccini en Satie. Ook leuk voor de niet-020’er.

Das große wunderfühlige Liederfest

klik voor meer info
Das große wunderfühlige Liederfest
Das große wunderfühlige Liederfest

Liedrevue zonder weerga

Frank van Kasteren - gitaar, zang
Wilko Sterke - toetsen, saxofoon
Mascha van Nieuwkerk - cello

Met gastoptredens van o.a. Raoul Steffani, Laetitia Gerards, Nora Fischer, Charlotte Haesen, Maria Pedano en Rikkert van Huisstede

Componisten en multi-instrumentalisten Frank van Kasteren en Wilko Sterke zijn als motor achter Circus Treurdier én als leden van collectief Het Nieuwe Lied medeverantwoordelijk voor de revival van het Nederlandstalige lied. Vanavond storten ze zich met celliste Mascha van Nieuwkerk op een internationale liedrevue, van Schubert en Shaffy tot Purcell en Brel. Een bonte stoet vocalisten trekt door ons Waisenhaus voor een onverschrokken maar welgemeend eerbetoon aan de liedkunst.

 

Poppenkast

klik voor meer info
Poppenkast
Poppenkast

Slapstick uit de kast

‘Poppenkast is slapstick,’ zegt Egon Adel, vaste bespeler van de Poppenkast op de Dam. Speciaal voor Wonderfeel maakte hij een voorstelling in de traditie van dit eeuwenoude volkstheater, waarin de immer luie Jan Klaassen, de eeuwig mopperende Katrijn en de onvermijdelijke slechterik als altijd de show stelen. Tijdens Wonderfeel speelt Egon in de Schuur, maar hij is met zijn handpoppenkast ook op het terrein te vinden. Voor jong én oud.

Tim Duerinck

klik voor meer info
Tim Duerinck
Tim Duerinck

De piepschuimcello

Benjamin Glorieux en Eline Duerinck - cello

Een proeverij van muziekinstrumenten, dat was het radicaal nieuwe idee dat instrumentbouwer en onderzoeker Tim Duerinck vorig jaar op Wonderfeel presenteerde in zijn Flessenpostbrief. Nu is het zover. De Vlaamse cellisten Benjamin Glorieux en Eline Duerinck doen hun uiterste best, maar het publiek mag beslissen: wat is het verschil in klank tussen de klassieke cello en de piepschuimcello?

Flessenpost: Maria Alejandra Castro Espejo

klik voor meer info
Flessenpost: Maria Alejandra Castro Espejo
Flessenpost: Maria Alejandra Castro Espejo

Maria Alejandra Castro Espejo

De Peruaanse Maria Alejandra Castro Espejo studeerde muziekwetenschap en compositie en schreef behalve muziek voor zeer uiteenlopende bezettingen ook twee muziektheaterwerken met Bo Tarenskeen. Ze heeft een zwak voor Afro­-Peruaanse muziek en moderne dans en beklimt daarnaast graag hoge bergtoppen. In haar Flessenpostbrief zoemt Alejandra in op het compositieproces en de vertaling van het innerlijke oor naar de klinkende werkelijkheid.

Flessenpost: Dianne Verdonk

klik voor meer info
Flessenpost: Dianne Verdonk
Flessenpost: Dianne Verdonk

Dianne Verdonk

Performer, componist en instrumentbouwer Dianne Verdonk is op zoek naar de ultieme, persoonlijke vorm van expressie in elektronische- en elektroakoestische muziek. Als cellist en bassist speelde ze in diverse contexten, maar zij hunkerde naar meer: instrumenten die haar gedroomde klanken kunnen maken en haar gedroomde fysieke bewegingen willen toestaan. Met haar Diantenne, Bellyhorn en Pulseyarn baarde ze al opzien, maar haar zoektocht is nog niet ten einde…

Chambertones Trio

klik voor meer info
Chambertones Trio
Chambertones Trio

The Ninth Planet

Jesse van Ruller - gitaar
Joris Roelofs - saxofoon/klarinet
Clemens van der Feen - contrabas

‘Superbe kamermuziekjazz, hecht gespeeld, sfeerrijk en lichtvoetig,’ oordeelde Trouw over het Chambertones Trio. Ook hun tweede album, The Ninth Planet, werd zeer goed ontvangen. Van Japan tot Amsterdam speelde het trio dit warme, deels geïmproviseerde programma waarin ‘ruimte’ letterlijk en figuurlijk centraal staat. Jesse van Ruller, Joris Roelofs en Clemens van der Feen verkennen ritmisch en uitbundig het heelal en nemen het concept jazz daarbij ruim.

MUZIEKDOC: Searching for sugar man

klik voor meer info
MUZIEKDOC: Searching for sugar man
MUZIEKDOC: Searching for sugar man

Meer informatie over de geselecteerde muziekdocs volgt spoedig.

Knutselen met Jorinde Verweij (12:00 - 16:00)

klik voor meer info
Knutselen met Jorinde Verweij (12:00 - 16:00)
Knutselen met Jorinde Verweij (12:00 - 16:00)

Als er iets is wat ontwerpster Jorinde Verweij leuk vindt, dan is het oude spullen omtoveren tot mooie nieuwe dingen. In deze workshop leert ze jong en oud hoe je een muziekinstrument kunt maken uit gerecycled materiaal. Vrije inloop! Kinderen onder de 6 jaar onder begeleiding van een volwassene.

Tijd: 12:00 - 16:00 uur

Sporen zoeken met Floris & Michiel

klik voor meer info
Sporen zoeken met Floris & Michiel
Sporen zoeken met Floris & Michiel

Ga met natuurkenners Floris of Michiel op zoek naar dieren. Met een schep, vlindernet en verrekijker ga je 30 minuten sporen zoeken op het festivalterrein. Maximaal 15 kinderen per groep.

Vertrek: Infopunt bij Het Dorp

Poppenkast

klik voor meer info
Poppenkast
Poppenkast

Poppenkast op de Dam

Legendarisch vermaak met niemand minder dan Jan Klaassen, de bekendste poppenkastpop van Nederland. Op zijn vaste plekkie voor het Koninklijk Paleis op de Dam weet hij zich al meer dan 120 jaar uit lastige situaties te redden. Zal hem dat op het Wonderfeel festival ook lukken? Eén ding is zeker, de kinderen zullen alles uit de kast moeten halen om hem te helpen!

Sporen zoeken met Floris & Michiel

klik voor meer info
Sporen zoeken met Floris & Michiel
Sporen zoeken met Floris & Michiel

Ga met natuurkenners Floris of Michiel op zoek naar dieren. Met een schep, vlindernet en verrekijker ga je 30 minuten sporen zoeken op het festivalterrein. Maximaal 15 kinderen per groep.

Vertrek: Infopunt bij Het Dorp

Dichter onder de Boom: Mustafa Stitou

klik voor meer info
Dichter onder de Boom: Mustafa Stitou
Dichter onder de Boom: Mustafa Stitou

Dichter onder de boom

 

Toen Mustafa Stitou (1974) in 1994 debuteerde met zijn bundel Mijn vormen, riep Remco Campert: 'Eindelijk weer een dichter!' Inmiddels heeft hij zijn vierde bundel gepubliceerd en ontving hij voor Varkensroze ansichten de Jan Campert-prijs én de VSB Poëzieprijs. Ook was Stitou in 2009 een jaar lang stadsdichter van Amsterdam. Op Wonderfeel zal hij niet alleen voordragen uit zijn laatste bundel Tempel, maar ook nieuw werk dat nog niet eerder gepubliceerd werd.

foto: Tessa Posthuma de Boer

EXTRA: de hele dag vinden er nog extra activiteiten plaats tijdens Wonderfeel. Kijk hier welke!

klik voor meer info
EXTRA: de hele dag vinden er nog extra act...
EXTRA: de hele dag vinden er nog extra activiteiten plaats tijdens Wonderfeel. Kijk hier welke!

EXTRA

Overal op het terrein vinden nog diverse extra activiteiten plaats tijdens Wonderfeel: dansage, dichters onder de bomen, pop-up fluisterkoor, bellyhorn, Heart Attack en natuurlijk de Meezingbende. Kijk hier voor meer informatie, tijden en plekken.

Dichter onder de Boom: Neske Beks

klik voor meer info
Dichter onder de Boom: Neske Beks
Dichter onder de Boom: Neske Beks

Dichter onder de Boom

Storyteller en spoken word artist Neske Beks (1972) heeft Vlaamse en Afrikaanse roots. In haar literaire debuut De Kleenex kronieken (2014) portretteerde ze het dorpsleven in Mortsel Den Oude God nabij Antwerpen, waar de sfeer even benauwend is als in het Reetveerdegem van Verhulst. Maar de familiebanden zijn er zoet en warm, aldus de Volkskrant. Zelf zegt Beks over haar aanpak: ‘De mokerslag van ontroering komt veel harder aan als je eerst bent ingesmeerd met een olie van humor.’

foto: Henk Wildschut

Dichter onder de Boom: Mustafa Stitou

klik voor meer info
Dichter onder de Boom: Mustafa Stitou
Dichter onder de Boom: Mustafa Stitou

Dichter onder de Boom

Toen Mustafa Stitou (1974) in 1994 debuteerde met zijn bundel Mijn vormen, riep Remco Campert: 'Eindelijk weer een dichter!' Inmiddels heeft hij zijn vierde bundel gepubliceerd en ontving hij voor Varkensroze ansichten de Jan Campert-prijs én de VSB Poëzieprijs. Ook was Stitou in 2009 een jaar lang stadsdichter van Amsterdam. Op Wonderfeel zal hij niet alleen voordragen uit zijn laatste bundel Tempel, maar ook nieuw werk dat nog niet eerder gepubliceerd werd.

foto: Tessa Posthuma de Boer

Dichter onder de Boom: Neske Beks

klik voor meer info
Dichter onder de Boom: Neske Beks
Dichter onder de Boom: Neske Beks

Dichter onder de Boom

Storyteller en spoken word artist Neske Beks (1972) heeft Vlaamse en Afrikaanse roots. In haar literaire debuut De Kleenex kronieken (2014) portretteerde ze het dorpsleven in Mortsel Den Oude God nabij Antwerpen, waar de sfeer even benauwend is als in het Reetveerdegem van Verhulst. Maar de familiebanden zijn er zoet en warm, aldus de Volkskrant. Zelf zegt Beks over haar aanpak: ‘De mokerslag van ontroering komt veel harder aan als je eerst bent ingesmeerd met een olie van humor.’

foto: Henk Wildschut

Wat is natuur?

klik voor meer info
Wat is natuur?
Wat is natuur?

Filosofeer tijdens een wandeling samen met natuurkenners Floris, Michiel en Maarten over de vraag: wat is natuur? Volgens Michiel is álles natuur (zelfs asfalt!), volgens Maarten bestaat er geen natuur meer in Europa en Floris bewandelt de gulden middenweg. Max. 25 deelnemers, duur: 45 minuten.

Vertrek: Infopunt

Het Veld is in de openlucht en kan de meeste bezoekers herbergen. Hier wordt een dwarsdoorsnede van programmering gepresenteerd waaronder muziekvoorstellingen voor kinderen.
In de tent White Label onderzoeken we de rekbaarheid van het begrip ‘klassieke’ muziek. Van minimal tot jazz; alles komt voorbij, maar dan net even anders.
Op dit podium worden onbekende werken in allerlei bezettingen uitgevoerd.
De naam zegt het al: in deze tent treden alleen solisten op, variërend van piano, cello, fagot, slagwerk en viool.
Hier staan de kaskrakers uit het klassieke repertoire centraal, van Mozarts Turkse Mars tot aan de Vier Jaargetijden, van Canto Ostinato tot aan operette.
In de schuur (letterlijk een schuur) worden lezingen gehouden. Veelzijdigheid, enthousiasme en vrijheid vormen een rode draad bij de sprekers op Wonderfeel. In samenwerking met IDFA worden op dit podium ook muziekdocumentaires vertoond.
In ‘Het Dorp’ is er een doorlopend kinderprogramma. Zo kunnen kinderen broodjes bakken boven het kampvuur, met een schepnetje waterbeestjes vangen en over het blote-voeten-pad hun gevoelige tenen testen. Onder begeleiding van ontwerper en meubelmaker Jorinde Verweij kunnen ze zelf muziekinstrumenten knutselen en natuurlijk uitproberen.
Informatie volgt
Overal op het terrein vinden nog diverse extra activiteiten plaats tijdens Wonderfeel: dansage, dichters onder de bomen, pop-up fluisterkoor, bellyhorn, Heart Attack en natuurlijk de Meezingbende. Kijk hier voor meer informatie, tijden en plekken.