De mooiste plekjes van ‘s-Graveland

Een kraakheldere winterdag, dat schreeuwt om een fijne  wandeling door de natuur. Geeke Remmelts van Natuurmonumenten deelde speciaal voor Wonderfeel haar favoriete plekjes op de Buitenplaatsen in ’s-Graveland. Tip: blijf goed om je heen kijken, want in deze tijd van het jaar kon je weleens een ijsvogel spotten!

1. Boogbrug op Schaep en Burgh

Vanaf deze brug heb je prachtig zicht op een van de mooie vijvers van Schaep en Burgh. En met een beetje geluk zie je hier de ijsvogel. Hoor je een schelle piep? Dan heb je goeie kans dat je daarna een blauwe flits voorbij ziet komen. Loop terug over de brede hoofdlaan richting het statige landhuis. Onderweg passeer je de ijskelder, die nu dienst doet als overwinteringsverblijf voor vleermuizen.

IJsvogel © Natuurmonumenten – Desiree Jansen

2. Klein Zwitserland op Bantam

Bantam ontstond pas in de 18e eeuw en hoorde oorspronkelijk bij Schaep en Burgh. De eigenaar liet er een prachtige landschapstuin aanleggen; ook wel Klein Zwitserland genaamd vanwege de hoogteverschillen en kronkelende beek. Kijk op het grasveld bij de vijver even onder de grote conifeer: hier liggen de traptreden van het oude landhuis verborgen.

Boogbrug Schaep en Burgh © Natuurmonumenten – Martin van Lokven

3. De vijvers op Hilverbeek

Loop door het prachtige parkbos op Hilverbeek, met slingerende paden en imposante oude bomen. Middenin het bos ligt een verdiepte vijver; geniet op het bankje van deze verstilde plek. Wandel ook even langs boerderij Stofbergen, de oudste boerderij van ’s-Graveland (uit de 17e eeuw). Vanaf hier heb je zicht op de magnifieke eik in het weiland, van bijna driehonderd jaar oud.

Eekhoorn © Natuurmonumenten – Ronald Kromkamp

4. Rondje van Six op Jagtlust

Over deze kleine buitenplaats loopt een wandelrondje van een kilometer. Je komt langs het fraaie landhuis en enkele bijzondere follies: dwaasheden. Deze gekke bouwsels hebben geen echte functie, maar zijn bedoeld voor de sier. Op Jagtlust vind je een duiventoren, een kiezelgrot en een hunebed. Neem ook een kijkje in de ommuurde moestuin met de historische druivenkassen.

Duiventoren Jagtlust © Natuurmonumenten – Martin van Lokven

5. Rododendronvallei op Gooilust

Op Gooilust ontdek je de rijkdom van weleer. Achter het landhuis liepen vroeger de exotische dieren van Blaauw. Gnoes kom je hier niet meer tegen, maar bijzondere bomen vind je hier nog volop. Een van de fraaiste plekjes op deze buitenplaats is de rododendronvallei. Deze is op zijn mooist als de struiken in bloei staan, maar ook in de winter is het genieten bij het uitzichtpunt.

Gooilust © Natuurmonumenten – Johan van Galen Last

Tekst: Geeke Remmelts