Walid Ben Selim & Jaber Fayad

Soefi-poëzie met een twist

Walid Ben Selim – zang
Jaber Fayad – u’d

De Marokkaanse zanger-dichter Walid Ben Selim en de Syrische luitspeler Jaber Fayad brengen spirituele soefipoëzie op muziek. Maar inhoudelijk draait hun programma om vrede en vrijheid, wat niet verwonderlijk is als je weet dat ze elkaar in 2016 vonden in het AZC Utrecht. Maar ook los daarvan staat één ding vast: je gaat voor de bijl bij het horen van Walids bronzen stemgeluid!

Walid Ben Selim is geboren in de Marokkaanse stad Casablanca en momenteel woonachtig in Zuid-Frankrijk. Hij is een zanger, rapper en dichter die in zijn muziek een brug slaat tussen de Arabische wereld en het westen. Hij zingt eigen teksten en klassieke en moderne Arabische poëzie met een sterke vrijheidsboodschap. Als frontman van de band N3rdistan oogst hij veel succes in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Op uitnodiging van Culture Connection verbleef Walid Ben Selim najaar voor een aantal weken in Utrecht waar hij in de Kytopia-studio’s samenwerkte met o.a. producer Arjen de Vreede en drummer Frank Wienk. Tijdens een jamsessie ontmoette hij de Syrische luitspeler Jaber Fayad met wie  hij onmiddellijk een muzikale connectie voelde. In 2017 traden ze voor het eerst samen op en stonden ze o.a. op Festival Le Guess Who.

Jaber Fayad komt uit de Syrische hoofdstad Damascus waar hij Turkse, Arabische en Azerbedjaanse muziek aan het conservatorium studeerde. Hij speelt ‘ud (de Arabische luit).  Sinds 2015 woont hij in Nederland, waar hij snel weer zijn eigen muziekpraktijk heeft opgebouwd. Zo treedt hij regelmatig op mijn zijn band Sirocco. Dit voorjaar speelde hij in het veelgeprezen muziektheaterstuk ‘Salam’ van het Asko Schönberg Ensemble, Noord-Nederlands Toneel en Club Guy & Roni.

 

Programma

Walid Ben Selim en Jaber Fayed presenteren vanavond een programma met soefi poëzie en Arabische muziek. Het soefisme, de mystieke stroming binnen de Islam, bracht vele grote dichters als Rumi, Hafez en Ibn Arabi en een rijkgeschakeerde muziektraditie voort. Walid Ben Selim laat zich inspireren door teksten van beroemde dichters als Al Hallâj (Iran, 857-922), Al Mutanabi (Irak, 915-967), Ibn Zaydoun (Cordoba, 1003-1071), Shabah al-Din Sohraward (Iran, 1155-1191) en Ibn Faridh (Cairo, 1181-1235).

Met zijn zang doet hij hun gedichten over spirituele dronkenschap en de zoektocht naar innerlijk licht herleven. Jaber Fayed begeleidt hem hierbij met subtiele improvisaties op de ‘ud en laat zich in zijn spel leiden door de ziel van de poëzie.

Meer informatie over de artiesten