Blokkenschema

Hier vind je het blokkenschema voor de 3e editie van Wonderfeel (21, 22, 23 juli 2017). Op deze pagina staat altijd het meest actuele overzicht.
 
 
Wijzigingen voorbehouden. Tickets bestellen? Dat kan hier!

 

10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00 17:00 18:00 19:00 20:00 21:00 22:00 23:00 24:00

Pynarello o.l.v. Lonneke van Straalen

klik voor meer info
Pynarello o.l.v. Lonneke van Straalen
Pynarello o.l.v. Lonneke van Straalen

Pynarello

Lonneke van Straalen - viool en leiding
Reinier Baas - electrische gitaar

Een rebellencollectief, zo noemt het splinternieuwe Pynarello zichzelf. Eind 2016 nam violiste Lonneke van Straalen het initiatief tot dit flexibele ensemble dat kan groeien van solistisch tot kamerorkest, en van puur instrumentaal tot samenwerkingen met diverse kunstdisciplines – alles uit het hoofd en zonder dirigent. In seizoen 2017-2018 staat Pynarello met een eigen serie in TivoliVredenburg, maar op Wonderfeel speelt het zijn aller-allereerste optreden! Met op het programma o.a. Het Gouden Wagentje van Jeffrey Bruinsma en delen 1 en 4 van Mozarts 40ste Symfonie.

Bennewitz Quartet & Harry-Imre Dijkstra

klik voor meer info
Bennewitz Quartet & Harry-Imre Dijkstra
Bennewitz Quartet & Harry-Imre Dijkstra

Super Suite

Harry-Imre Dijkstra - klarinet
Jakub Fišer - viool
Štěpán Ježek - viool
Jiří Pinkas - altviool
Štěpán Doležal - cello

Het Praagse Bennewitz Kwartet en klarinettist Harry-Imre Dijkstra spelen in hun tweede optreden op Wonderfeel niet minder dan een wereldpremière van Willem Wander van Nieuwkerk. Op initiatief van de musici componeerde hij zeven korte delen zonder vaste volgorde of samenhang. Elk deel is geïnspireerd op een oude religieuze of liturgische melodie, maar dan met een verrassend dansant karakter. Een Super Suite dus!

Rosanne van Sandwijk & Friends

klik voor meer info
Rosanne van Sandwijk & Friends
Rosanne van Sandwijk & Friends

Oud & Nieuw

Rosanne van Sandwijk - mezzosopraan
Jacobus den Herder - piano
Anna den Herder - altviool
Wilmar de Visser - contrabas
Arjan Woudenberg - klarinet

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk viert Oud & Nieuw op Wonderfeel! Middenin de zomer? Tuurlijk! We proosten samen met haar op oude muziek van onder anderen Mozart en nieuwe muziek van Michel van der Aa. Op naar een fantastisch jaar!

Cello8ctet Amsterdam

klik voor meer info
Cello8ctet Amsterdam
Cello8ctet Amsterdam

Pärt en Glass

Sanne Bijker, Karel Bredenhorst, Rene van Munster, Sanne van der Horst, Genevieve Verhage, Esther Torrenga, Marcus van den Munckhof, Lieselot Watté - cello

Het spreekt vanzelf dat je voor een bezetting van acht cello’s veel muziek moet bewerken. Toch wordt er voor het befaamde Cello8ctet steeds vaker speciaal muziek gecomponeerd. Bijvoorbeeld door Arvo Pärt, die verzuchtte: ‘Het octet is goud waard, ik heb dit ensemble tien jaar te laat ontdekt!’ Rond hem en zijn mede-minimalist Philipp Glass bouwde het Cello8ctet een programma om heerlijk bij weg te zwijmelen.

Peter Beets Trio & Stochelo Rosenberg

klik voor meer info
Peter Beets Trio & Stochelo Rosenberg
Peter Beets Trio & Stochelo Rosenberg

Ode aan Django

Stochelo Rosenberg - gitaar
Peter Beets - piano
Frans van Geest - contrabas
Martin Limberger - slaggitaar

Django Reinhardt is de oervader van de gypsy jazz en zijn onvergetelijke composities staan in ieders geheugen gegrift. Ook al miste hij na een ongeluk twee vingers van zijn linkerhand, toch was zijn virtuoze techniek ongeëvenaard. Aan cracks Peter Beets en Stochelo Rosenberg nu de eer om met hun aanstekelijke improvisaties Django’s muziek opnieuw tot leven te wekken. Het kan niet missen: dit wordt een topavond!

Wonderfeel Festival Orchestra & Simone Lamsma

klik voor meer info
Wonderfeel Festival Orchestra & Simone Lamsma
Wonderfeel Festival Orchestra & Simone Lamsma

Beethovens enige Vioolconcert

Simone Lamsma - viool
Johannes Leertouwer - dirigent

Beethovens enige vioolconcert maakte in 1806 een valse start. Men vond het niet bijzonder. Maar dat veranderde na zijn dood, en nu is het welhaast het meest gespeelde vioolconcert aller tijden. Violiste Simone Lamsma, die bouwt aan een wereldwijde, fenomenale carrière, heeft een bijzondere feeling met het stuk. De San Diego Reader schreef flabbergasted: ‘Het was Beethoven via Lamsma in plaats van Beethoven à la Lamsma.’

Powered by Nieuwe Philharmonie Utrecht

De Meezingbende

klik voor meer info
De Meezingbende
De Meezingbende

Kun je niet zingen, zing dan mee! Dat is het motto van De Meezingbende. Al meer dan 15 jaar organiseren zij de legendarische meezingavonden in Café ’t Monumentje in de Amsterdamse Jordaan. Op Wonderfeel voorzien ze het kampvuur van gepaste muzikale begeleiding met klassiek geworden Hollandse liedjes.

Vivaldi never meets Bach (5+)

klik voor meer info
Vivaldi never meets Bach (5+)
Vivaldi never meets Bach (5+)

Vivaldi never meets Bach (5+)

Tom Meijer - spel
Marije van Stralen - sopraan
Marieke de Bruijn - viool
Christina Edelen - klavecimbel
Jos Teken - cello

Bach en Vivaldi leefden in dezelfde tijd. Toch hebben ze elkaar niet gekend. Met acteur Tom Meijer gaan we een kijkje nemen in hun levens. Hoe is het om een van Bachs 21 kinderen te zijn, of om net als hij in de gevangenis te zitten? En stel dat je een van de weesmeisjes was met wie Vivaldi in Venetië muziek maakte tijdens de kerkdiensten? De muziek van Bach en Vivaldi kruipt onmerkbaar in je oren, om daar nooit meer weg te gaan. Ook leuk voor volwassenen!

Gebaseerd op de boeken van Winnie Sorgdrager

Rogier Telderman

klik voor meer info
Rogier Telderman
Rogier Telderman

Rogier Teldermans TRIPTYCH

Rogier Telderman - piano
Efe Erdem - trombone
Mark Alban Lotz - fluit
Alex Simu - klarinet 

Pianist Rogier Telderman is een eigenzinnige stem in de Europese muziekscene. Compositie en improvisatie vloeien bij hem naadloos in elkaar over. Voor een compositie-opdracht stelde hij vorig jaar het ensemble TRIPTYCH samen, vernoemd naar de befaamde drieluiken van Jeroen Bosch. Het blijkt een schot in de roos, want de internationaal bemande kamermuziekbezetting zit vol verborgen lagen!

Ensemble Klang

klik voor meer info
Ensemble Klang
Ensemble Klang

Julius Eastman’s Femenine

Het afgelopen jaar werd de Afro-Amerikaanse componist Julius Eastman terecht herontdekt. Aanjager van de revival is de teruggevonden opname van Femenine uit 1974, die van The New York Times tot aan The Guardian lovend is ontvangen. In de jaren ’70 en ’80 was Eastman een spil in het web van de New Yorkse avant-garde. Het Haagse topensemble Klang waagt zich nu aan dit minimal music meesterwerk!

Met dank aan World Minimal Music Festival

 

Raphael Vanoli

klik voor meer info
Raphael Vanoli
Raphael Vanoli

Us

Raphael Vanoli - gitaar

De Amsterdamse gitarist, componist en improvisator Raphael Vanoli heeft een unieke muzikale stem ontwikkeld. Opmerkelijk is bijvoorbeeld een speelstijl waarbij hij onder andere op zijn instrument bláást. In al zijn werk, variërend van filmische collages tot uitgeklede songs, zoekt Vanoli naar de grens tussen akoestische en elektronische geluiden in een bijzondere, prachtig gekleurde taal.

DAAU

klik voor meer info
DAAU
DAAU

25 JAAR

Johannes D’Hoine - Contrabas
Han Stubbe – Klarinet & electronics
Roel Van Camp - Accordeon
Jeroen Stevens – Drums & Marimba

Die Anarchistische Abendunteraltung, beter bekend als DAAU bestaat in 2017 25 jaar. En dat jubileum vieren zij onder andere op Wonderfeel. Sinds 1992 verbaast DAAU de internationale muziekscene met hun muzikale vaardigheid, inventiviteit, aanstekelijke dynamiek en onnavolgbaar nieuw soort klassieke muziek, uitgevoerd met een ongewone bezetting van klarinet, accordeon, drums en contrabas.

DAAU ontroert, verontrust en zoekt het avontuur op. Invloeden uit de hedendaagse en klassieke muziek, en boven alles een grote emotionele zeggingskracht typeren de unieke sound van dit bijzonder ensemble.

De Deense Detective deel 1 en 2

klik voor meer info
De Deense Detective deel 1 en 2
De Deense Detective deel 1 en 2

De Deense Detective

Mari Nordén als Liv Ljunggren - zang
Florian de Backere - muziek & tekst
Floris van Bergeijk - muziekproductie & mix
Sebastiaan Pos - opnametechniek
Daniel Cross - drums & vibrafoon
Peter Jessen - basgitaar & contrabas
Floris van Bergeijk - toetsen

Genieten en griezelen – dát biedt dit eigentijdse krimi-hoorspel. De datum: 2018, aan de vooravond van het Eurovisie Songfestival in Minsk. De daad: de moord op de Zweedse publiekslievelinge. De plek: Amsterdam, de standplaats van haar grootste concurrente. Gelukkig is daar de Deense detective. Het Rosa Ensemble pakt flink uit met deze voorstelling, waarbij het publiek getuige is van ‘the making of’ van dit nog steeds uitdijende ‘Requiem voor de vermoorde onschuld’. Geschikt voor alle leeftijden.

Het hoorspel bestaat uit 7 afleveringen verdeeld over 3 blokken. De blokken kunnen ook los van elkaar kunnen worden bijgewoond. Elk blok begint met een korte samenvatting van het voorafgaande. 

Synopsis

Deel 1 Intocht

Tijdens Walpurgisnacht 2018, woedt een brand op het bouwterrein van metrostation De Schelp in Amsterdam. Tussen twee brandende olievaten treffen hulpdiensten een vrouwelijk slachtoffer aan. Zangeres Liv Ljunggren. De Zweedse inzending voor komend Songfestival. De ochtend daarop sterft ze aan de gevolgen van verbrande luchtwegen. De autoriteiten gaan uit van opzet. Inspecteurs Henry Holder en Chris Coubergh leiden het onderzoek. Algauw blijken zowel de aannemer van plaats delict als ook de eigenaar van de olievaten zakelijk banden te hebben met het Noorse multimedia imperium Teleport, de grote geldschieter achter de Scandinavische topact Liv Ljunggren. Holder en Coubergh komen erachter dat Teleport onderwerp is van een langlopend Europol-onderzoek. De komst van de Deense Europol officier die dit onderzoek leidt, wordt aangekondigd. Detlef Djornson-Dahl. Hij heeft belangrijk nieuws voor de twee Amsterdamse inspecteurs.

Deel 2 Help Ons

Eerste confrontatie van inspecteur Henry Holder met zijn schimmige Zweden verleden; een bijna 30-jaar oude, onopgeloste moordzaak. Op hemelvaartsdag onthult de Deense Detlef Djornson-Dahl gewaagde details over het Europol-onderzoek naar het multimediabedrijf achter Liv Ljunggren. We leren over het onrustige begin van het prille familieleven dat inspecteur Coubergh met zijn vrouw Carolien in Weesp probeert veilig te stellen. Ondertussen hoopt de begeleidingsband van Liv Ljunggren dat het Songfestivaloptreden met een hologram van Liv alsnog kan doorgaan.
Hun manager Freya Fjällberg is hiervoor in Minsk, maar blijkt na een paar dagen spoorloos…


 

De Deense Detective deel 3, 4 en 5

klik voor meer info
De Deense Detective deel 3, 4 en 5
De Deense Detective deel 3, 4 en 5

De Deense Detective

Mari Nordén als Liv Ljunggren - zang
Florian de Backere - muziek & tekst
Floris van Bergeijk - muziekproductie & mix
Sebastiaan Pos - opnametechniek
Daniel Cross - drums & vibrafoon
Peter Jessen - basgitaar & contrabas
Floris van Bergeijk - toetsen

Genieten en griezelen – dát biedt dit eigentijdse krimi-hoorspel. De datum: 2018, aan de vooravond van het Eurovisie Songfestival in Minsk. De daad: de moord op de Zweedse publiekslievelinge. De plek: Amsterdam, de standplaats van haar grootste concurrente. Gelukkig is daar de Deense detective. Het Rosa Ensemble pakt flink uit met deze voorstelling, waarbij het publiek getuige is van ‘the making of’ van dit nog steeds uitdijende ‘Requiem voor de vermoorde onschuld’. Geschikt voor alle leeftijden.

Het hoorspel bestaat uit 7 afleveringen verdeeld over 3 blokken. De blokken kunnen ook los van elkaar kunnen worden bijgewoond. Elk blok begint met een korte samenvatting van het voorafgaande. 

Synopsis

Deel 3 Het Woeden

Het Eurovisie songfestival loopt uit op ellende. De show die Europa zou verenigen wordt verstoort door een groep radicale activisten. Het lied waarmee Liv Ljunggren zou optreden blijkt een raadsel met gevoelige informatie, dat niet alleen het moordonderzoek verder helpt. Als de Noorse collega’s beveiligingsbeeld naar Amsterdam sturen, wordt duidelijk waar die gevoelige informatie vandaan komt; vooral van wie… Het goede nieuws wordt echter door een zeer ongunstig bericht voor inspecteur Holder overschaduwd. Ook de Europol-informatie die de Deen met zijn Amsterdamse collega’s deelt, blijkt vol van schaduwen. De verwarring wordt compleet wanneer Detlef op een vrije avond, Holder en Coubergh op een zeer gevaarlijke cocktail trakteert: de Rosalind Russell.

Deel 4 Betaaldag

Hoewel inspecteur Henry Holder misschien uit het moordonderzoek wordt gehaald, lukt het hem te achterhalen waarom de Deense Europol collega omslachtig doet met de informatie over Liv Ljunggren en het grote Europol onderzoek naar Teleport. De indentiteit van de bron die achter de inhoud van Ljunggren’s laatste lied zit, wordt achterhaald. Het prille familie-leven van inspecteur Coubergh vertoont ernstige scheuren, scheuren die doorschieten tot diep in onderzoek naar de moord op de Liv Ljunggren.

Deel 5 De Heilige

Coubergh’s privé-leven staat op instorten, Holders Zweden verleden lijkt hem onverbiddelijk in te halen. De kluwen wordt strakgetrokken. En wanneer de inspecteurs eindelijk helder hebben waar het grote Europol-onderzoek in werkelijkheid over gaat, blijkt de Deense collega Detlef spoorloos, tot ernstige zorgen van Europol zelve. Inspecteur Holder moet nu het heft in eigen hand gaan nemen.

De Deense Detective deel 6 en 7

klik voor meer info
De Deense Detective deel 6 en 7
De Deense Detective deel 6 en 7

De Deense Detective

Mari Nordén als Liv Ljunggren - zang
Florian de Backere - muziek & tekst
Floris van Bergeijk - muziekproductie & mix
Sebastiaan Pos - opnametechniek
Daniel Cross - drums & vibrafoon
Peter Jessen - basgitaar & contrabas
Floris van Bergeijk - toetsen

Genieten en griezelen – dát biedt dit eigentijdse krimi-hoorspel. De datum: 2018, aan de vooravond van het Eurovisie Songfestival in Minsk. De daad: de moord op de Zweedse publiekslievelinge. De plek: Amsterdam, de standplaats van haar grootste concurrente. Gelukkig is daar de Deense detective. Het Rosa Ensemble pakt flink uit met deze voorstelling, waarbij het publiek getuige is van ‘the making of’ van dit nog steeds uitdijende ‘Requiem voor de vermoorde onschuld’. Geschikt voor alle leeftijden.

Het hoorspel bestaat uit 7 afleveringen verdeeld over 3 blokken. De blokken kunnen ook los van elkaar kunnen worden bijgewoond. Elk blok begint met een korte samenvatting van het voorafgaande. 

Synopsis

Deel 6 Het Offerlam

Het moordonderzoek brengt de Amsterdamse inspecteurs tot aan de poolcirkel, eindelijk naar het vermoedelijke hol van de leeuw. De Deense Detective heeft een levensgevaarlijke ontmoeting. Daarmee brengt hij niet alleen zijn vege lijf, maar ook dat van een bondgenoot, tot aan de grenzen van de dood. Op de lijst met moordverdachten prijkt inmiddels nog maar één naam, alles lijkt hierop te wijzen, er is echter een hardnekkig probleem: het alibi blijkt juridisch waterdicht, al het ambachtelijke politiewerk ten spijt…

Deel 7 Eeuwig licht

Op de langste dag van het jaar keren de twee inspecteurs naar de plaats delict terug. Het bouwterrein van metrostation De Schelp. Er wordt voorgoed afgerekend: met spoken uit het verleden, met de kasten die nog lijken verbergen, met steeds herhalende patronen, met lijnen die alles in een complex en uiterst verstikkend weefwerk hielden. Een ontknoping zoals de Grote Alexander dat 3000 jaar geleden zou hebben gedaan; met één vlijmscherpe, nietsontziende slag.

Koch, Bertels & Bonny

klik voor meer info
Koch, Bertels & Bonny
Koch, Bertels & Bonny

Fingerprints

Bert Koch - piano
Kurt Bertels - saxofoon
Jonathan Bonny - marimba

In Fingerprints, geïnitieerd door de Componisten Archipel Vlaanderen, leggen hedendaagse componisten hun vinger op de actuele klassieke muziek. Dit jonge en energieke trio, inmiddels een bron van inspiratie voor veel toonkunstenaars, maakte speciaal voor Wonderfeel een kleurrijke selectie uit deze ‘vingerafdrukken’ en voorziet de korte composities van een gepassioneerde uitvoering.

I.s.m. Flanders Arts Institute – steunpunt voor muziek in Vlaanderen –, Klara en ComAV; met steun van SABAM for Culture

Tomoko Mukaiyama & Diego Espinosa & Frank van der Weij

klik voor meer info
Tomoko Mukaiyama & Diego Espinosa & Frank ...
Tomoko Mukaiyama & Diego Espinosa & Frank van der Weij

Performance 

Tomoko Mukaiyama - performance
Diego Espinosa - percussie
Frank van der Weij - sounddesign

Het werk van de Japans-Nederlandse pianiste Tomoko Mukaiyama is wat je noemt onconventioneel: terwijl ze de grenzen tussen het publiek en zichzelf laat vervagen, verkent ze de relatie tussen de verschillende kunstvormen en de hedendaagse muziek. Vaak zoekt ze daarbij de confrontatie, maar altijd is haar performance geworteld in de universele, aansprekende thema’s die ons mensen met elkaar verbindt.

Joe Puglia

klik voor meer info
Joe Puglia
Joe Puglia

34 Duetti per due violini

Viool:
Joe Puglia
Hed Yaron Meirson
Emmy Storms
Olfje van der Klein (student Koninklijk Conservatorium)
Laura Lunansky (student Koninklijk Conservatorium)
Alice van Binsbergen (Sweelinck Academie)
Fransje van den Berge (Sweelinck Academie)
Teddy Sicking (Sweelinck Academie)
Enzo Kok (Sweelinck Academie)
Anne-Roos van der Laan (Sweelinck Academie)
Olav Slootbeek (Sweelinck Academie)

Violist Joseph Puglia, onder meer aanvoerder van Asko|Schönberg, is een groot pleitbezorger van eigentijdse muziek. Onlangs zette hij Berio´s Duetti per due violini op cd. In deze wonderlijke miniaturen – van speels en toegankelijk tot razend virtuoos – brengt Berio hulde aan door hem bewonderde kunstenaars. De Duetti worden volgens Berio’s wens uitgevoerd door zowel professionele violisten als studenten en kinderen.

DIT CONCERT IS ONDERDEEL VAN DE PROGRAMMERING VAN PODIUM ONGEHOORD

Dutch Classical Talent: Caspar Vos

klik voor meer info
Dutch Classical Talent: Caspar Vos
Dutch Classical Talent: Caspar Vos

Programma zonder programma

Caspar Vos - piano

Pianist Caspar Vos won eind mei de publieksprijs van Dutch Classical Talent 2016/2017 met zijn programma zonder programma. Hiermee wil hij zijn publiek verrijken met een onbevangen luisterervaring. Pas na afloop van een stuk vertelt Vos waar je naar hebt geluisterd, zodat je zonder extra bagage kunt luisteren. Durf je het aan om blind te komen proeven?

Thomas Beijer

klik voor meer info
Thomas Beijer
Thomas Beijer

Canción y Danza

Thomas Beijer - piano

Een vleugje Iberisch bloed is de verder oer-Hollandse pianist Thomas Beijer (1988) wel aan te zien. Vandaar wellicht dat hij op het conservatorium plots werd gegrepen door de Spaanse muziek. Voor Cancíon y Danza reisde hij met filmer Lucas Van Woerkum door Spanje, op zoek naar de landschappen van Albéniz, Granada, Mompou en de Falla. Betoverend resultaat is dit concert: een feest voor alle zintuigen!

Denis Pascal

klik voor meer info
Denis Pascal
Denis Pascal

Jeux D’EAU

Denis Pascal - piano

Hoewel de Franse pianist Denis Pascal graag een lans mag breken voor ten onrechte ondergewaardeerde toondichters, is en blijft hij verslingerd aan het grote klassieke pianorepertoire. En daar boffen we bij, want weinig pianisten beschikken over zo’n adembenemend fraai toucher. Voor Wonderfeel maakte hij een programma vol parelende waterdruppels in muziek van Debussy en Ravel rond het thema Jeux d’Eau.

Sophiko Simsive

klik voor meer info
Sophiko Simsive
Sophiko Simsive

Tegenpolen: Haydn en Schubert

Sophiko Simsive, piano

Tot haar elfde was dit Georgische talent een goed bewaard geheim. Toen volgden verbluffende optredens, waaronder in Nederland, waar ze op haar vijftiende als jongste studente ooit aan het Sweelinck Conservatorium mocht beginnen. Meteen won Sophiko Simsive met haar ragfijne spel het Prinses Christina Concours, en de rest is geschiedenis. Behalve Haydns argeloze sonate nr.48 speelt ze Schuberts sonate in c, beladen met duistere voorgevoelens.

Hannes Minnaar

klik voor meer info
Hannes Minnaar
Hannes Minnaar

Faurés Nocturnes

Hannes Minnaar - piano

Raadpleeg de recensies van de Fauré-cd die pianist Hannes Minnaar vorig jaar opnam, en je weet meteen dat je dit Wonderfeel-optreden niet mag missen. Zijn ‘prachtig vloeiende stijl’, zijn ‘kristalheldere, vrij ademende spel’ met ‘hier ein dunkel strömender Fluss, dort eine pointilistische Reihung von kleinen Effekten’ ontlokt louter bewondering. Naast Faurés Nocturnes klinkt ook het mysterieuze Gaspard de la nuit van Ravel.

Goeiemorgel met orgel

klik voor meer info
Goeiemorgel met orgel
Goeiemorgel met orgel

Goeiemorgel met orgel

Aart Bergwerff - orgel
Sander Zwiep - presentatie

Wekelijks presenteert Sander Zwiep - volgens collega’s overtuigd ‘orgelseksueel’ - op Radio 4 zijn rubriek Goeiemorgel met orgel. Deze zondag trappen we af met een festivalversie van zijn show. Aart Bergwerff, een van ’s lands beste organisten, speelt favorieten als Bachs Toccata en Fuga in d. Maar ook minder voor de hand liggende hits komen aan bod. Een opgewekte orgelshow dus, met live commentaar van Sander ‘wandelende muziekencyclopedie’ Zwiep.

Femke IJlstra & Celia García-García

klik voor meer info
Femke IJlstra & Celia García-García
Femke IJlstra & Celia García-García

Ravel, De Falla en Milhaud

Femke IJlstra - saxofoon
Celia García-García - piano

Een Friese saxofoniste en een pianiste van Spaanse komaf storten zich eendrachtig op Zuid-Europese muziek. Femke IJlstra en Celia García-García kennen elkaar van het Koninklijk Concertgebouworkest. Met noordelijke nuchterheid en Iberisch temperament brengen ze hits van Ravel, De Falla en Milhaud. ‘Samen fluisteren, huilen, dansen, dromen en zingen bij het warme avondlicht’, noemen ze het zelf. Zon of geen zon, in het Weeshuis zal het zomer zijn.

Zingen met Jan Kortie

klik voor meer info
Zingen met Jan Kortie
Zingen met Jan Kortie

Wonderfeel Workshop

Dat Wonderfeel graag zingt, bleek afgelopen jaar wel bij het kampvuur. Nu doen we er nog een schepje bovenop onder leiding van Jan Kortie, die als dirigent en ‘stembevrijder’ al decennia managers, demonstranten, politici, varkensboeren en havenwerkers aan het zingen weet te krijgen. Met special guest Sanne Wallis de Vries gaan we aan het werk voor een nu al legendarisch verrassingsoptreden later op de dag. Zangervaring niet vereist!

 

Omar Mollo & Trio Escapada

klik voor meer info
Omar Mollo & Trio Escapada
Omar Mollo & Trio Escapada

Tangamente

Omar Mollo - zang, gitaar
Emma Breedveld - viool
Bence Huszar - cello
Sebastiaan van Delft - piano

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk – zo ook die van deze grootheid uit de Argentijnse tango. In de jaren ’70 brak Omar Mollo in Zuid-Amerika door als frontman van de roemruchte rockband MAM. Pas op 50-jarige leeftijd stortte hij zich op de tango, met als voorlopig hoogtepunt zijn album Tangamente. Wonderfeel is buitengewoon vereerd dat hij samen met de geweldenaars van Trio Escapada de hits uit het tangorepertoire wil komen vertolken.

Busch Trio

klik voor meer info
Busch Trio
Busch Trio

Schubert opus 100

Omri Epstein - piano
Mathieu van Bellen - viool
Ori Epstein - cello

Zeg Schubert opus 100 en de kamermuziekfan weet meteen: ‘Pam, pam, pam, paaaaaa-da-dam, pam, pam’. Maar ook minder ingewijden (her)kennen dit stuk, met dank aan Stanley Kubricks kostuumdrama Barry Lyndon. Terecht klinkt Schuberts tweede pianotrio dus in het Weeshuis van de Hits, in de uitvoering van de hottest band in town: het internationale Busch Trio, dat vorig jaar de Kersjesprijs won.

Poppenkast

klik voor meer info
Poppenkast
Poppenkast

Slapstick uit de kast

‘Poppenkast is slapstick,’ zegt Egon Adel, vaste bespeler van de Poppenkast op de Dam. Speciaal voor Wonderfeel maakte hij een voorstelling in de traditie van dit eeuwenoude volkstheater, waarin de immer luie Jan Klaassen, de eeuwig mopperende Katrijn en de onvermijdelijke slechterik als altijd de show stelen. Tijdens Wonderfeel speelt Egon in de Schuur, maar hij is met zijn handpoppenkast ook op het terrein te vinden. Voor jong én oud.

Flessenpost: Milfje Meulskens

klik voor meer info
Flessenpost: Milfje Meulskens
Flessenpost: Milfje Meulskens

Schrijversduo Milfje Meulskens

Marten van der Meulen (1985) studeerde klarinet, Engels en taalwetenschap. Tegenwoordig is hij promovendus aan de Radboud Universiteit, waar hij onderzoek doet naar de relatie tussen taaladvies en taalverandering in het Nederlands. Marten interesseert zich naast taal ook voor klassieke muziek, superheldenfilms en zijn kat Wally.
Sterre Leufkens (1986) studeerde Taalwetenschap en promoveerde op een vergelijking van grammaticale regels in 22 verschillende talen. Sindsdien doet ze dialectonderzoek en geeft ze college aan de Universiteit Utrecht. Ze is mede-oprichter en -auteur van het taalblog De Taalpassie van Milfje. Behalve blogs schrijft zij ook artikelen en boeken over taal en taalkundig onderzoek. Ze is gek op klassieke muziek, legpuzzels en rode wijn.

Over hun Flessenpost: Taal is meer dan vout of echt je ding. Schrijversduo Milfje Meulskens over de lol en noodzaak van het populariseren van taalwetenschap

Flessenpost: Jan Pieter Koch

klik voor meer info
Flessenpost: Jan Pieter Koch
Flessenpost: Jan Pieter Koch

In de Flessenpost-reeks schrijven jonge geesten aan hun buitenwereld een open brief, waarin zij vertellen over wat hen drijft, waarover zij zich verbazen en waarvan zij vinden dat u het moet weten. Zo'n jonge geest is 60'er Jan Pieter Koch absoluut. In 1994 componeerde Koch de opera Awater naar het gedicht van Martinus Nijhoff. Bijna een jaar dompelde hij zich onder in dit gedicht en de Wereld van Nijhoff. Het werd een bizarre reis. Het gedicht bleek veel meer met Koch en zijn familie te maken te hebben dan hij aanvankelijk dacht...

The Peärls Before Swïne Experience

klik voor meer info
The Peärls Before Swïne Experience
The Peärls Before Swïne Experience

The Movie Theatre Concerts

George Kentros - viool
Mats Olofsson - cello
Sara Hammerström - fluiten
Mårten Landström - piano

Dit Zweedse pioniersensemble gaf talloze compositieopdrachten en ontmoet zijn publiek bij voorkeur op onorthodoxe plekken. The Movie Theatre Concerts is een filmmuziekproject waarbij het nu eens niet draait om muziek ter illustratie of juist als vertrekpunt van de beelden. George Kentros, Mats Olofsson, Sara Hammerström en Mårten Landström beheersen zowel het film- als het compositiemetiér tot in de finesses en ontwierpen beeld en geluid als onverbrekelijke eenheid. Van animatie tot live video.

MUZIEKDOC: What happened, miss Simone?

klik voor meer info
MUZIEKDOC: What happened, miss Simone?
MUZIEKDOC: What happened, miss Simone?

Meer informatie over de geselecteerde muziekdocs volgt spoedig.

The Peärls Before Swïne Experience

klik voor meer info
The Peärls Before Swïne Experience
The Peärls Before Swïne Experience

The Movie Theatre Concerts

George Kentros - viool
Mats Olofsson - cello
Sara Hammerström - fluiten
Mårten Landström - piano

Dit Zweedse pioniersensemble gaf talloze compositieopdrachten en ontmoet zijn publiek bij voorkeur op onorthodoxe plekken. The Movie Theatre Concerts is een filmmuziekproject waarbij het nu eens niet draait om muziek ter illustratie of juist als vertrekpunt van de beelden. George Kentros, Mats Olofsson, Sara Hammerström en Mårten Landström beheersen zowel het film- als het compositiemetiér tot in de finesses en ontwierpen beeld en geluid als onverbrekelijke eenheid. Van animatie tot live video.

Knutselen met Jorinde Verweij (12:00 - 16:00)

klik voor meer info
Knutselen met Jorinde Verweij (12:00 - 16:00)
Knutselen met Jorinde Verweij (12:00 - 16:00)

Als er iets is wat ontwerpster Jorinde Verweij leuk vindt, dan is het oude spullen omtoveren tot mooie nieuwe dingen. In deze workshop leert ze jong en oud hoe je een muziekinstrument kunt maken uit gerecycled materiaal. Vrije inloop! Kinderen onder de 6 jaar onder begeleiding van een volwassene.

Tijd: 12:00 - 16:00 uur

Sporen zoeken met Floris & Michiel

klik voor meer info
Sporen zoeken met Floris & Michiel
Sporen zoeken met Floris & Michiel

Ga met natuurkenners Floris of Michiel op zoek naar dieren. Met een schep, vlindernet en verrekijker ga je 30 minuten sporen zoeken op het festivalterrein. Maximaal 15 kinderen per groep.

Vertrek: Infopunt bij Het Dorp

Poppenkast

klik voor meer info
Poppenkast
Poppenkast

Poppenkast op de Dam

Legendarisch vermaak met niemand minder dan Jan Klaassen, de bekendste poppenkastpop van Nederland. Op zijn vaste plekkie voor het Koninklijk Paleis op de Dam weet hij zich al meer dan 120 jaar uit lastige situaties te redden. Zal hem dat op het Wonderfeel festival ook lukken? Eén ding is zeker, de kinderen zullen alles uit de kast moeten halen om hem te helpen!

Sporen zoeken met Floris & Michiel

klik voor meer info
Sporen zoeken met Floris & Michiel
Sporen zoeken met Floris & Michiel

Ga met natuurkenners Floris of Michiel op zoek naar dieren. Met een schep, vlindernet en verrekijker ga je 30 minuten sporen zoeken op het festivalterrein. Maximaal 15 kinderen per groep.

Vertrek: Infopunt bij Het Dorp

EXTRA: de hele dag vinden er nog extra activiteiten plaats tijdens Wonderfeel. Kijk hier welke!

klik voor meer info
EXTRA: de hele dag vinden er nog extra act...
EXTRA: de hele dag vinden er nog extra activiteiten plaats tijdens Wonderfeel. Kijk hier welke!

EXTRA

Overal op het terrein vinden nog diverse extra activiteiten plaats tijdens Wonderfeel: dansage, dichters onder de bomen, pop-up fluisterkoor, bellyhorn, Heart Attack en natuurlijk de Meezingbende. Kijk hier voor meer informatie, tijden en plekken.

Dichter onder de Boom: Judith Herzberg

klik voor meer info
Dichter onder de Boom: Judith Herzberg
Dichter onder de Boom: Judith Herzberg

Dichter onder de Boom

Grande dame van de Nederlandse poëzie en toneelschrijfkunst Judith Herzberg (1934) schrijft werk dat is getekend door haar hoogstpersoonlijke opvatting over het menselijk tekort. Soms verrast, soms regelrecht bitter doet zij verslag van wat mensen elkaar kunnen aandoen. Maar met haar fijnzinnige humor maakt zij de kwetsbaarheid van het bestaan toch licht verteerbaar en blijft ze vervuld van hoop. Rijm is daarbij niet van doorslaggevend belang: haar ‘parlandopoëzie’ raakt de luisteraar recht in het hart.

foto: David von Becker

Dichter onder de Boom: Rodaan Al Galidi

klik voor meer info
Dichter onder de Boom: Rodaan Al Galidi
Dichter onder de Boom: Rodaan Al Galidi

Dichter onder de Boom

Bouwkundig ingenieur Rodaan Al Galidi (1971) vroeg in 1998 asiel aan in Nederland. Hij leerde zichzelf de Nederlandse taal en publiceerde romans, columns en dichtbundels, waarvan er diverse werden onderscheiden. Zijn nieuwste gedichtenbundel Koelkastlicht wordt, net als de kort daarvoor verschenen roman Hoe ik talent voor het leven kreeg, gekenmerkt door persoonlijke beschouwingen over het bestaan hier en dat wat hij achterliet daar. Ontroerend, maar ook origineel en vol humor over de worsteling die leven heet.

Dichter onder de Boom: Judith Herzberg

klik voor meer info
Dichter onder de Boom: Judith Herzberg
Dichter onder de Boom: Judith Herzberg

Dichter onder de Boom

Grande dame van de Nederlandse poëzie en toneelschrijfkunst Judith Herzberg (1934) schrijft werk dat is getekend door haar hoogstpersoonlijke opvatting over het menselijk tekort. Soms verrast, soms regelrecht bitter doet zij verslag van wat mensen elkaar kunnen aandoen. Maar met haar fijnzinnige humor maakt zij de kwetsbaarheid van het bestaan toch licht verteerbaar en blijft ze vervuld van hoop. Rijm is daarbij niet van doorslaggevend belang: haar ‘parlandopoëzie’ raakt de luisteraar recht in het hart.

foto: David von Becker

Dichter onder de Boom: Rodaan Al Galidi

klik voor meer info
Dichter onder de Boom: Rodaan Al Galidi
Dichter onder de Boom: Rodaan Al Galidi

Dichter onder de Boom

Bouwkundig ingenieur Rodaan Al Galidi (1971) vroeg in 1998 asiel aan in Nederland. Hij leerde zichzelf de Nederlandse taal en publiceerde romans, columns en dichtbundels, waarvan er diverse werden onderscheiden. Zijn nieuwste gedichtenbundel Koelkastlicht wordt, net als de kort daarvoor verschenen roman Hoe ik talent voor het leven kreeg, gekenmerkt door persoonlijke beschouwingen over het bestaan hier en dat wat hij achterliet daar. Ontroerend, maar ook origineel en vol humor over de worsteling die leven heet.

Wat is natuur?

klik voor meer info
Wat is natuur?
Wat is natuur?

Filosofeer tijdens een wandeling samen met natuurkenners Floris, Michiel en Maarten over de vraag: wat is natuur? Volgens Michiel is álles natuur (zelfs asfalt!), volgens Maarten bestaat er geen natuur meer in Europa en Floris bewandelt de gulden middenweg. Max. 25 deelnemers, duur: 45 minuten.

Vertrek: Infopunt

Het Veld is in de openlucht en kan de meeste bezoekers herbergen. Hier wordt een dwarsdoorsnede van programmering gepresenteerd waaronder muziekvoorstellingen voor kinderen.
In de tent White Label onderzoeken we de rekbaarheid van het begrip ‘klassieke’ muziek. Van minimal tot jazz; alles komt voorbij, maar dan net even anders.
Op dit podium worden onbekende werken in allerlei bezettingen uitgevoerd.
De naam zegt het al: in deze tent treden alleen solisten op, variërend van piano, cello, fagot, slagwerk en viool.
Hier staan de kaskrakers uit het klassieke repertoire centraal, van Mozarts Turkse Mars tot aan de Vier Jaargetijden, van Canto Ostinato tot aan operette.
In de schuur (letterlijk een schuur) worden lezingen gehouden. Veelzijdigheid, enthousiasme en vrijheid vormen een rode draad bij de sprekers op Wonderfeel. In samenwerking met IDFA worden op dit podium ook muziekdocumentaires vertoond.
In ‘Het Dorp’ is er een doorlopend kinderprogramma. Zo kunnen kinderen broodjes bakken boven het kampvuur, met een schepnetje waterbeestjes vangen en over het blote-voeten-pad hun gevoelige tenen testen. Onder begeleiding van ontwerper en meubelmaker Jorinde Verweij kunnen ze zelf muziekinstrumenten knutselen en natuurlijk uitproberen.
Informatie volgt
Overal op het terrein vinden nog diverse extra activiteiten plaats tijdens Wonderfeel: dansage, dichters onder de bomen, pop-up fluisterkoor, bellyhorn, Heart Attack en natuurlijk de Meezingbende. Kijk hier voor meer informatie, tijden en plekken.